luni, 4 februarie 2013

despre fericire...

... ma intrebam zilele trecute...oare ce e fericirea? asta  dupa un moment de dezamagire... am gasit raspunsuri si unele chiar frumoase! dar am vrut sa aud si de la alte persoane cateva cuvinte despre fericire.
... mai jos, am notat cuvinte intelepte ale celor 10 clasici romani in cautarea fericirii (http://webcultura.ro/10-clasici-romani-in-cautarea-fericirii/)

Asadar, ce este fericirea?


“Fericire perfectă nu există pe acest pământ; aceasta s-a zis de mult timp și de oameni foarte învățați; avem însă ceva care seamănă cu dânsa: avem iluziunea, credința și speranța. Aceste daruri divine compun aci, pentru noi, ceea ce numim fericire.” Nicolae Filimon (1819 – 1865)
“Fericirea este plăcerea sufletului. O simplă senzație, un sunet, o culoare, atingerea mâinii unei femei sau unui copil, dacă angajează sufletul, devine o fericire.” Garabet Ibrăileanu (1871 – 1936)
“Dacă vrei sa ajungi la fericire, atunci pune-ți orice ca țintă, numai un singur nu: fericirea.” Lucian Blaga(1895 – 1961)
“Fericirea este o cumpănire lăuntrica, o armonie, o limpezime interioară, care este totdeauna aceeași în omenire, la deosebiți inși și deosebite epoci.” Mircea Florian (1888 – 1960)
“Dacă fericirea nu ar putea fi atinsă sub nici o formă, oamenii nu ar mai căuta-o.” Nichifor Crainic (1889 – 1972)
“Fericirea care nu durează, nu e fericire – e un mizerabil stupefiant.” Camil Petrescu (1894 – 1957)
“Ciudat: mi se pare că oamenii fug de fericire, nu o caută.” Mircea Eliade (1907 – 1986)
“Toată tehnica feminității e de a pulveriza acea fericire în nenumărate fericiri, într-o succesiune și devenire de fericiri minore. Căci ea pleacă de la ființă și atunci caută devenirea și diversul; în timp ce bărbatul pleacă de la devenire și e însetat de ființă, de unitate. Setea Unului de a se pierde și setea Multiplului de a se readuna.” Constantin Noica (1909 – 1987)
“Fericirea e să fii în afara celor patru pereți, să umbli, să cunoști, să te amesteci cu lucrurile; dacă te oprești, te copleșește tot ceea ce e mai rău în tine.” Emil Cioran (1911 – 1995)
“Fericirea nu înseamnă să ai ceea ce dorești, ci să dorești ceea ce ai.” Octavian Paler (1926 – 2007)

... cred ca si eu merg pe "mana" lui Emil Cioran, si vad in fericire ceea ce a afirmat : “Fericirea e să fii în afara celor patru pereți, să umbli, să cunoști, să te amesteci cu lucrurile; dacă te oprești, te copleșește tot ceea ce e mai rău în tine.” , ... cred ca avea mare dreptate....

.... un gram de adevar gasesc si in ceea ce Octavian Paler afirma : "Fericirea nu înseamnă să ai ceea ce dorești, ci să dorești ceea ce ai.” .... iar in cele din urma... cam la asta se rezuma.... acest cuvant
F E R I C I R E  ...



Love, E.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu