vineri, 25 ianuarie 2013

Dantela ... o poveste dulce!


Dantela este un produs textil, o țesătură cu goluri, reprezentând ochiuri largi, lucrat cu acul, cu croșeta, cu ciocănelele sau prin folosirea simultană a mai multor tehnici, care se realizează manual sau industrial. Golurile dantelei sunt formate prin scoaterea firelor din țesătura de bază pe care s-a brodat cu fir textil, dar mai adesea sunt realizate ca spații goale în țesutul efectiv al dantelei. Dantelăria este un meșteșug antic. Dantela autentică este formată cand un fir se împletește cu altele fără o anumită stofă de fundal. Ochiurile care formează ornamentul pot fi obținute prin împletirea și/sau înnodarea unui fir cu alte fire independent de fundal, ce creează dantele străvezii și fine. Materialele care au fost folosite de-a lungul timpului pentru realizarea dantelelor au variat de la inmătaseaur și argint la mult mai actualul și larg folositul bumbac sau la mult răspânditele fibre sintetice. Unii artiști de astăzi folosesc, precum în epoca de aur a dantelăriei venețiene, fire de aur, argint sau cupru în lucrările lor.
Golurile dantelei sunt formate prin scoaterea firelor din țesătura de bază pe care s-a brodat cu fir textil, dar mai adesea sunt realizate ca spații goale în țesutul efectiv al dantelei. Dantelăria este un meșteșug antic. Dantela autentică este formată cand un fir se împletește cu altele fără o anumită stofă de fundal. 

(via http://ro.wikipedia.org/wiki/Danteli)


Legenda dantelei


Una din cele mai reprezentative legende este cea a unei neveste de marinar din Venetia, care isi astepta iubitul zile intregi. Singura amintire lasata de acesta fetei era un coral, iar ea a incercat sa imite ornamentele deosebite ale coralului cu ajutorul unui ac si a firelor de ata.


Insa nu doar Venetia detine astfel de legende. O alta legenda din Flandra relateaza faptul ca prima dantela a avut ca inspiratie ornamentul panzei de paianjen. Dar oricare poveste ar sta la baza artei dantelei, aceasta este unanim acceptata ca fiind cea mai de pret dintre tesaturi.


(via http://www.blog.dress-code.ro/legenda-dantelei/)




 Photos via:  http://ana-rosa.tumblr.com/

                                                                        Love, E.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu